Hogyan lehet öntözőrendszere dugulásmentes?

Hogyan lehet öntözőrendszere dugulásmentes?

csepegtető öntözőrendszerhez megoldások

Igazán súlyos károkat tud okozni az öntözőrendszerekben a csepegtető cső eldugulása, mely jelentősen kihathat még a csepegtető szalagok állapotára is. Ezért egy jól működő öntözőrendszer megtervezésénél a csepegtető cső dugulás megelőzésére is érdemes már nagy hangsúlyt fektetni. Cikkünkből kiderül hogyan tehet Ön is az öntözőrendszere védelmének érdekében!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vízminőség vizsgálat

 

A csepegtető öntözőrendszer tervezése előtt nagyon fontos lépés maga az öntözővíz összetételének megismerése. Vízminta vételezése után el kell végezni egy víz analitikai vizsgálatot. Ezt a vízvizsgálatot több akkreditált laborban is elvégzik, a vízminta leadása során jelezni kell, hogy specifikusan öntözővíz a vizsgálandó közeg (ÁVK, lebegőanyag tartalom), hogy az eredmények tartalmazzák a jellemzően a csepegtetőcsőben dugulást okozó szennyező anyagokat.

 

Például a vízvizsgálat eredményének tartalmazni kell a vízkeménységet, és az ásványianyag tartalmat (kálcium Ca és magnézium (Mg) is, ugyanis a magas ásványianyag tartalommal bíró vízforrásból származó csapadékban megtalálható lebegő szennyeződések okozhatják a csepegtető cső eltömődését, dugulását az öntözőrendszerben.

 

A vízkémiai, vízminőség vizsgálat információt adhat az összes vízben lévő oldott szilárd lebegőszennyezőanyagról (TSS), illetve a szemcse eloszlás méretéről is, mely adatok alapján lehetséges megbecsülni a várható mennyiségű és minőségű organikus és nem organikus anyagokat az öntözővízben, melyek potenciálisan eltömíthetik a csepegtető öntözőrendszer csőhálózatát.

 

Dugulás megelőzéshez megoldások

 

Fontold meg az alábbi tényezőket mielőtt kiválasztanád a számodra legmegfelelőbb módszert a csepegtető öntözőrendszered eldugulásának megelőzésére:

 

Működési feltételek

Víz forrása és minősége

Dugulást okozó tényezők az öntözővízben

Csepegtető cső, idomok műszaki paraméterei, például a csatlakozási méret

 

Mivel ezek a tényezők nagymértékben eltérőek lehetnek minden csepegtető öntözőrendszerben, így nincs ajánlott standard ajánlás megoldás.

Összességében ahhoz, hogy a csepegtető öntözőrendszer tervezésénél kitűzött cél a csepegtető cső, idomok eltömődésének megakadályozása megvalósulhasson az alábbi megoldásokat lehet alkalmazni:

 

???? Öntözővíz szűrés

???? Kémiai kezelés (klórozás, gyantaágy használata )

 

Öntözővíz szűrés

 

Egy jól megtervezett öntöző szűrőrendszer megelőzheti a fizikai eltömődését a csepegtető öntözőrendszer hálózatnak. Az öntözővíz szűrő mérete és típusa függ az öntözővíz minőségétől, a megengedett szemcse mérettől, mely átjuthat a csepegtető cső hálózaton keresztül, illetve az öntözővíz mennyiségétől, amely átfolyhat, a szűrendő öntözőrendszeren.

 

Általában a csepegtetőcső gyártója tud információval szolgálni a megengedett maximum legnagyobb szemcse méretről.

 

Ez szintén segít megelőzni az szennyeződések lerakódását híd formában, mely gyakorlatilag akkor alakul ki, amikor a kisebb részecskék felhalmozódnak és eltömítik a csepegtető cső rendszert, hidat formálva az idom bejáratánál.

 

Ha az öntözővíz nagy mennyiségű homokot tartalmaz, akkor egy homokleválasztó, homokszűrő beépítése is szükséges lehet, mely külön választja az öntözővíztől a homokot és a nehezebb részecskéket kihasználva a víz centrifugálási erejét. Továbbá, ha az öntözővíz forrása nagy mennyiségben tartalmaz üledéket, vagy gyors az áramlási sebessége akkor egy ülepítő medence segítségével lehet eltávolítani a szennyeződéseket.

 

Screen, media vagy disc szűrő megoldások alkalmazhatóak az olyan nem organikus szennyeződések eltávolítására az öntözővízből, mint az alga, csiga, iszap, és növényi maradványok.

 

Ezek az öntözővíz szűrési megoldások lehetnek manuálisak, ami azt jelenti, hogy szükséges az emberi erőforrás a karbantartáshoz. Kell egy ember, aki munkaidőben odamegy az öntöző szűrőhöz és kézzel eltávolítja a szűrő részeit majd átmossa őket, és pótolja az alkatrészeket, ha szükséges.

 

Ha a kézi tisztítási szűrő túl sok munkaidőt, macerát okoz vagy az öntöző cső hálózat egy nehezebben elérhető helyén található meg a szűrő, akkor javasolt megfontolni automata öntisztító szűrési megoldást választani.

 

Kémiai kezelés

 

A klórozás és a fertőtlenítő procedúra elengedhetetlen elemei az öntözőrendszer biológiai eltömődésének szabályozására. Azonban, ha az öntözővíz pH értéke magas (7.5 felett) akkor a klórozás nem lesz hatékony megoldás a baktériumok ellen. Ezen okból a savas befecskendezés válik szükségessé annak érdekében, hogy a pH szint csökkenjen és a klór csíraölő hatása megnövekedjen.

 

Az olyan savak befecskendezése az öntözővízbe, mint a kénsav, sósav, vagy foszforsav csökkentik a víz pH szintjét, illetve redukálják az ásványianyagok leülepedését a kemény vízben, ami szintén segít megelőzni a csepegtető cső hálózat eltömődését.

 

Természetesen az oldott állapotú vas jelenléte az öntözővíz forrásában levegő hatására oxidálódhat szivattyúzás alatt vagy a savas befecskendezés hatására kémiailag oxidálódhat üledéket hagyva az öntözőrendszerben, ami szintén eltömítheti a csepegtető cső rendszert.

 

Ha az öntözővízben magas szintű összetételben oldott állapotú vas található akkor ennek kezelése szükséges. Egy megoldás lehet kiszivattyúzni az öntözővizet egy tárolóba és gázzal telíteni a vizet vagy hozzáadni kémiai oxidánst (mint például klórt), azért, hogy a vastartalom oxidálódjon és ki lehessen szűrni az öntözővízből mielőtt elér az öntözőrendszerig.

 

Fontos megjegyezni, hogy a sav és klór injekciós pontoknak minimum 0,5-1 m távol kell lenniük egymástól, illetve sohasem szabad őket egy tárolóban tartani ugyanis veszélyes klórgáz szabadulhat fel.

 

Amikor műtrágyát ad hozzá az öntözővízhez, javasolt tesztekkel megvizsgálni és meghatározni azt, hogy a különböző műtrágyák és más vegyi anyagok az öntöző vízben interakcióba lépnek-e egymással, illetve ennek eredményeképpen az ásványi üledékek okozhatnak- e dugulást a csepegtető cső hálózatban.

 

 

Előzd meg előre a csepegtető cső hálózat eldugulását

 

Védje meg befektetését, amit a hatékony öntözőrendszerébe fektetett, illetve biztosítsa termőföldjének kiegyensúlyozott, egységes öntözését. Ezen okból érdemes proaktívan előre gondolkodni, meghatározni egy jól működő stratégiát az öntözőrendszer védelmének érdekében, illetve kiküszöbölni a leggyakoribb problémát az öntöző csövek dugulását.

 

Egy jól működő csepegtető öntözőrendszer amellett, hogy biztosítja a termőföld, gyümölcsös egyenletes öntözésével a magasabb termésarányt jelentős anyagi befektetésnek is számít, így érdemes mindent megtenni a védelmének érdekében, melyhez elengedhetetlen egy előre kidolgozott védelmi stratégia kialakítása az egyik leggyakoribb hiba a csepegtető cső hálózat dugulása ellen.

 

Keressen minket bizalommal, több éves szűréstechnikai tapasztalatunkkal segítünk kialakítani az Ön öntözőrendszeréhez legoptimálisabban passzoló megelőzési stratégiát! Megbízható, üzembiztos hosszútávú megoldást fogunk adni, amire garanciát vállalunk! Mondja el öntözőrendszerével kapcsolatos problémáit, segítünk korrekt megoldást találni!

 

PROTFILT megoldásai mezőgazadaság, öntözéstechnika számára: https://www.protfiltipari.hu/mezogazdasag