Megoldások

Fordított ozmózis víztisztító (RO)

Mi is az a fordított ozmózis?

 

A fordított ozmózis egy membrántechnológián alapuló víztisztító, vízkezelési módszer, ahol a vizet, egy féligáteresztő membránon nyomás alatt átpréselve, az oldott sóktól mentesítjük. A speciális membrán 1 nm-nél kisebb pórusain fennakad az oldott sók nagy része ( 95-99% ), és csak a vízmolekulák haladnak át.

Tehát a fordított ozmózis eltávolít minden olyan anyagot a vízből ,mely a színét, szagát, ízét befolyásolhatná ide értve a baktériumokat, vírusokat is.

 

PROTFILT Kft.  által összeállított, beüzemelt, karbantartott fordított ozmózis berendezések néhány száz litertől akár több tíz m3/ó teljesítményig rendelhetők.

 

Fordított ozmózis RO víztisztító technológia főbb felhasználási területei:Fordított ozmózis víztisztító

  • hálózati és kútvizek só mentesítése (vezetőképesség csökkentése)
  • deionizáló berendezések előkezelőként, gőzkazánok tápvizének előállítása
  • szennyvizek kezelése
  • oldatokban oldott anyagok sűrítésére

 

Felhasználó iparágak: kozmetika, gyógyszeripar, síküveg gyártás, optikai lencse gyártás, gőzkazános rendszerek

 
 

Fordított ozmózis RO membrántechnológiával

A fordított ozmózis berendezések RO membránjai többféle anyagból (CA, PA stb.)  és kialakításban (keretes, csöves, kapilláris, zsinór, tekercselt) kerülnek piacra, kiválasztásuknál a felhasználási követelmények döntenek. A membrán típusának kiválasztásához szükség van a víz elemzésére, ezt bármelyik akkreditált vízlabor elvégezheti.

 

A membránokon átpréselő nyomás az oldatban levő sók koncentrációjától függ, így hálózati víznél 10 bar körül, és tengervíz esetén 40 bar fölötti nyomásra van szükség. A fordított ozmózishoz a megfelelő nyomást nagynyomású szivattyú biztosítja.

 

Bővebben az RO membránokról

A membránon áthaladt sómentes vizet permeátumnak, a fennmaradt, sókkal dúsult szennyvizet koncentrátumnak nevezzük. A permeátumot tároló tartályba gyűjtjük, a koncentrátumot a szennyvíz csatornába engedjük, illetve takarékosság céljából egy részét visszaforgatjuk a membránra. A fordított ozmózis RO berendezések kihozatala max.75-80%, a többi pedig szennyvíz.

 

A membránok pórusai hamar eltömődhetnek, emiatt a tápvíz nem tartalmazhat kolloidokat, vasat, mangánt, klórt és keménységet, emiatt a fordított ozmózis RO berendezés előtt megfelelő vegyszeradagolást és mechanikai szűrést kell alkalmazni.

 

RO membránok tisztítása

A fordított ozmózis RO membránokat időnként tisztítani szükséges, a lerakodott mechanikai szennyeződés és baktériumok eltávolításával (vegyszeres mosás).

 

Fordított ozmózis extra tipp:

Vannak olyan területek, ahol a fordított ozmózis RO berendezések által előállított permeátum vezetőképessége még mindig magas, így tovább kell csökkenteni az ionok számát, erre két módszer ajánlott, az EDI berendezés (elektromos deionizáló) és a kevertágyas gyantás sótalanítás.