Megoldások

Sótalanítás

A vízben oldott sók mennyiségét a TDS (total dissolved salts) fejezi ki, mértékegysége a mg/l. Mivel az oldott sók mennyisége egyenesen arányos az elektromos vezetőképességgel (EC), az utóbbi mérhető, erre digitális kijelzővel ellátott mérőműszer is létezik.

Vannak olyan felhasználási területek, mint kórházak, erőművek, gyógyszeripar, fűtésrendszerek, ahol nagytisztaságú só mentes vizet használnak. A sószegény vizek vezetőképessége nagyon alacsony, és vannak helyzetek, ahol teljes só mentesítés, sótalanítás igényelt (vezető képesség 0,1µS/cm körüli).

 

Alkalmazási terület:

  • erőművek
  • gyógyszeripar
  • fűtésrendszerek

 

A sótalanítás, só ioncserés eltávolítására két módszer létezik:

  • egymásután kapcsolt két oszlopos, kation és anion gyantával töltött berendezés
  • egy oszlopba töltött kevert ágyas gyantás berendezés

 

Cégünk a második típusokat gyártja, a töltet 60% anion és 40%-ban kation gyanta. A gyanták lekötik a vízben lévő összes anion és kationt, az elérhető vezetőképessg 0,1µS/cm körüli. Amikor a gyanta lemerült (ezt a vezetőképesség növekedése jelzi) azt cserélni vagy regenerálni szükséges.

 

A sótalanító berendezések ráköthetők közvetlenül hálózati vízre (Budapesten a vezetőképesség 500µS/cm fölötti), de az eltávolítandó nagy mennyiségű só miatt nagyon hamar lemerülnek, emiatt csak viszonylag kis mennyiségek kezelésére alkalmazhatók, pléldául fűtési rendszer feltöltésére, kis teljesítményű párásítókhoz.

 

A sótalanítókat leggyakrabban RO berendezések után használják (ahol a vezetőképesség 20µS/cm körüli), így a kapacítás sokszorosára növelhető.

 

A sótalanító berendezések mérete (oszlop átmérő és magasság) a kezelendő víz hozamának függvénye.

 

Sótalanító oszlopainkat (PS-) igény esetén ellátjuk egy Bypassz körrel, mely tartalmaz egy vízmérőt, egy vezetőképesség mérőt és bekeverő szelepet is, mellyel kezeletlen vizet keverünk vissza és ezáltal igény szerinti só tartalom (vezetőképesség) állítható be.